Јадранско Море

Северниот дел на албанската ривиера е свртен кон Јадранското Море и е познат по песочните плажи и плитката вода, поради што градовите од овој дел од брегот се популарни меѓу семејствата со деца.

Најпознати и најпосетувани плажи во овој дел на Албанија се Велипоље, Шенѓин, Шпиље, но и заливот Лалзи, додека најпопуларни градови се Драч, Голем и Валона, која се наоѓа на границата на Јадранското и Јонското Море. Кејп Родон е исто така популарен меѓу туристите.

Сместување – Кликни тука

Велипоље и Шенѓин

Плажата Велипоље е најсеверната плажа на јадранскиот брег на Албанија и е на околу 22 километри од Скадар. Велипоље е особено познато место поради дури 250 сончеви денови во годината, а благодарение на температурата која во мај е веќе повисока од 20 степени, Велипоље е честа дестинација за гости од Македонија, Србија, Црна Гора или Босна и Херцеговина. поради близината и пократкото возење .

Шенѓин или е песочна плажа која се наоѓа во близина на градот Леш, на 8 километри.

Драч

Драч

Драч е добро познат град на околу 39 километри од Тирана и најпосетуваниот крајбрежен град во Албанија. Не е невообичаено плажите да се преплавени со гости и туристи, бидејќи Драч освен по одличната местоположба е препознатлив и како место за добра забава и излегување.

Плажите се одлични за гостите кои доаѓаат во Албанија на одмор со деца. Иако формално не се дел од Драч, Голем и Мали Робит целосно се споија со градот и сега го формираат поширокиот дел на Драч. Песочната плажа која се протега од центарот на Драч до Голем е долга повеќе од 20 километри, изборот на хотели и места за одмор е навистина широк.

Бидејќи Драч и Голем се концентрирани и изградени покрај брегот, речиси сите хотели и апартмани, освен оние во центарот на Драч, се наоѓаат на само неколку минути од плажите. Она што најчесто го избираат туристите од регионот се хотелите со сеопфатна програма, чија понуда во Драч е доста богата и разновидна.

Она што ги воодушевува гостите во Драч и посетителите на плажата се песочните плажи, поволните цени, можноста за долги прошетки или возење велосипед, но и спортови на вода.

Валона

Валона

По Драч, Валона е најголемиот приморски град и многу важно пристаниште во Албанија, а е и познат туристички центар. Интересно е што овој град се наоѓа во централна Албанија, на границата на Јадранското и Јонското Море. Валона ја заслужува секоја препорака бидејќи е град кој поврзува прекрасни плажи, летни капацитети и убаво време и одлични ресторани.

Освен до Јадранот, Албанија има пристап и до Јонското Море, а повеќе за јонските одморалишта можете да најдете на оваа страница.

Понудата на хотели и апартмани во Албанија можете да ја погледнете на страната Сместување во Албанија.